Vroeger werd er gerekend met Romeinse cijfers, bedacht door de Romeinen. In dit werkboekje rekenen kinderen als ware Romeinen met de daarbij behorende cijfersymbolen.
De Romeinen
De Romeinen zijn een belangrijk onderdeel van onze geschiedenis. Ze bouwden een enorm rijk, legden verharde wegen aan en hadden grote legers. Het onderwerp is erg geschikt als thema en er wordt dan ook op veel scholen aandacht aan besteed door middel van bijvoorbeeld projecten. Naast beschaving brachten de Romeinen nog iets: Romeinse cijfers. Dit talstelsel komt uit het oude Rome en kent de symbolen I, V, X, L, C, D en M.
Meer leren? Kijk dan het programma Welkom bij de Romeinen, geschikt voor kinderen vanaf groep 5.
Romeinse Cijfers
Het getal stelsel van de Romeinen is niet een positie stelsel zoals wij dat kennen met eenheden, tientallen, etc., maar een additief stelsel. Dit houdt in dat je de symbolen bij elkaar op telt, of van elkaar aftrekt, afhankelijk van hun positie.
Zoals gezegd zijn er zeven symbolen die elk een verschillende waarde hebben. I is 1, V is 5, X is 10, L is 50, C is 100, D is 500 en M is 1.000. Verder zijn er een paar afspraken:
- Je schrijft de getallen van groot naar klein, en van links naar rechts. Dus 101 schrijf je als CI.
- Een symbool mag je niet vaker dan drie keer gebruiken. Bijvoorbeeld: 3 = III en 4 = IV.
- Als een kleiner getal achter een groter getal staat dan tel je het erbij op, als een kleiner getal voor een groter getal staat dan haal je het er vanaf. Bijvoorbeeld: XI = 11 en IX = 9.
- Het grootste getal dat je kan schrijven is 4998.
Download
Leg voordat de kinderen aan de slag gaan kort de bovenstaande afspraken uit en geef een paar voorbeelden. Daarna kunnen de kinderen aan de slag. Ter ondersteuning staat er een getal overzicht van 1 t/m 100 op de eerste bladzijde.
Download hier het werkboekje ‘Romeinen rekenen‘.
Download hier het antwoordenboekje.
Nog meer Romeinen? Maak een mozaïekvloer zoals in de badhuizen van de Romeinen.
Er staan fouten in het antwoordenboekje helaas. Bijv bij volgorde. XC = 15 ipv XC = 90…. Verder leuke opdrachten.