Maak een mozaïekvloer net als de Romeinen

romeinen mozaïek maken

Naar een badhuis gaan was voor veel Romeinen een dagelijks ritueel. In deze badhuizen van de Romeinen lagen mooie mozaïekvloeren. Deze kunstvorm hebben ze afgekeken bij de Grieken. In deze opdracht gaan de kinderen aan de slag met het maken van hun eigen mozaïek.

Mozaïekvloer maken

Vertel de kinderen over de Romeinen en hun badhuizen. De badhuizen waren een openbare plek waar arm en rijk heen kwamen om te ontspannen. Je kon er een douche of bad nemen, maar ook andere dingen zoals zwemmen, gewichtheffen, balspelen of discus werpen. Dit waren toen populaire sporten.

Bekijk eventueel samen de kinderen deze aflevering van Vroeger&Zo: In het oude Rome (vanaf 7:22). In deze oude badhuizen lagen mooie mozaïekvloeren. Het idee voor deze vloeren hadden de Romeinen afgekeken bij de Grieken.

In deze opdracht gaan de kinderen zelf aan de slag met het maken van een mozaïek. Daarvoor beginnen ze met het maken van een schets. Ze tekenen op een wit papiertje met potlood hoe hun mozaïek eruit moet komen te zien. Als hun schets af scheuren ze verschillende kleuren blaadjes in stukjes en kunnen ze aan de slag met hun mozaïek.

Wat heb je nodig?

– Wit papier
– Potlood om te schetsen
– Gekleurd papier
– Lijm
– Opdrachtenblad: Opdracht mozaïekvloer maken

Ook rekenen als de Romeinen? Download dit werkboekje voor groep 5/6.

Geef een reactie