Binnen gluren bij mensen van over de hele wereld: Maak kennis met Gapminder

burgerschapsvorming culturen binnenkijken

Meer burgerschapsvorming is een veelbesproken onderwerp op scholen en in de politiek. Maar hoe pak je dat aan? Met de website van Gapminder kan je binnengluren bij huizen over de hele wereld!

Burgerschapsvorming

Op wij-leren.nl wordt burgerschapsvorming als volgt besproken: “Burgerschapsvorming is het vormen van leerlingen die actief meedoen aan de samenleving en een positieve bijdrage leveren aan de samenleving. Bij burgerschapsvorming gaat het vooral om de houding en de vaardigheden van de leerlingen.” Sinds 2006 zijn scholen verplicht om aandacht te schenken aan burgerschapsvorming, alleen het vormgeven van zulke lessen is vaak erg lastig.

Gapminder.nl

De website Gapminder is het resultaat van een grootschalig onderzoek en een uitstekend startpunt voor lessen burgerschapsvorming. Het is een enorme databank met informatie over de inkomens en leefomstandigheden van mensen over de hele wereld.

Naast een heleboel data, schuilt de kracht van Gapminder in de foto’s die alle verschillen visueel maken. Op deze manier laten ze verschillen zien over de wereld, maar ook de verschillen in één land. Zo laten de foto’s in het onderstaande filmpje bijvoorbeeld zien hoe er geen typisch toilet is in Vietnam, maar hoe groot het verschil is tussen arm en rijk.

Aan de slag

Hoe het werkt is simpel. Je gaat naar de website en klikt op Dollar Street. Daar kan je foto’s bekijken van families, huizen, meest geliefde bezitten, en dingen waarvan mensen dromen ze ooit te bezitten. Daarnaast heb je de mogelijkheid om per land de foto’s te bekijken. Als laatste kan je foto’s sorteren op basis van inkomen.

Naast de vele foto’s heeft Gapminder een apart tabblad voor leerkrachten, deze is helaas wel in het Engels. Op dit tabblad vind je ‘A Teacher’s Guide to Factfulness‘, een gratis online gids met suggesties over hoe je feiten (Factfulness) kan gebruiken in je klas en hoe je lesbeschrijvingen kan maken, met deze gids als startpunt.

Meer burgerschapsvorming? Leer over de verschillende geloven.

Geef een reactie