Podcasts speciaal voor leerkrachten

podcasts leerkrachten luisteren

Podcasts worden steeds populairder doordat je ze altijd en overal kunt luisteren. Ook komen er steeds meer podcasts speciaal voor leerkrachten. Benieuwd? We zetten ze hier voor je op een rijtje.

Wat is een podcast?

Een podcast is een soort radioprogramma die je kan luisteren via het internet of streaming diensten zoals Spotify en Deezer. Het is een opname die je op elk gewenst moment kan beluisteren. Veel mensen luisteren podcasts bijvoorbeeld op de fiets, tijdens het hardlopen of in de trein.

Een podcast kan van alles zijn, een interview, rapportage, discussie, presentatie, hoorspel, of recensie. Door de juiste zoektermen te gebruiken vind je altijd wel iets dat bij je past.

Zoals gezegd zijn er ook verschillende podcasts voor leerkrachten. Hieronder zetten we ze voor je op een rijtje.

Het schoolplein

Deze podcast wordt gemaakt door twee onderwijsgekkies (één leerkracht en één IB’er) met een microfoon die samen verhalen uitwisselen over het onderwijs. Ze bespreken wat voor leuke, grappige, interessante en uitdagende dingen ze meemaken en hoe zij hun beroep ervaren. Elke week uploaden zij een nieuw avontuur dat ze hebben meegemaakt.

Luister hier naar Het schoolplein via Spotify.

Meer social media? Bekijk hier inspirerende Instagram accounts.

Onderwijs Vandaag!

Onderwijs Vandaag! is de podcast van cabaretier Peter Heerschop en pedagoog Marcel van Herpen waar ze in gesprek gaan over het onderwijs van vandaag. Ze spreken met leraren, directeuren, ervaringsdeskundigen en uiteraard de kinderen zelf over alles wat met onderwijs te maken.

Luister hier naar Onderwijs Vandaag! op Spotify.

De grote vriendelijk podcast

De naam verraadt het al een beetje, deze podcast gaat over jeugdboeken. In de afleveringen bespreken ze nieuwe jeugdboeken en interviewen ze kindenboekenschrijvers zoals Jacques Vriens en Anna Woltz.

Luister hier naar De grote vriendelijke podcast via Spotify.

Tjipcast

Tjip de Jong is adviseur en onderzoeker. Hij bestudeert en adviseert mensen (in organisaties) die werk maken van verandering, leren en innovatie, maar is ook geïnteresseerd in het onderwijs. In Tjipcast gaat hij elke week op zoek naar nieuwe antwoorden op vragen die gaan over leren, opleiden, veranderen, samenwerken en innoveren. Zo bespreekt hij integrale kindcentra, de zin en onzin van onderwijsvernieuwing en de toekomst van ons onderwijs.

Luister hier de Tjipcast via Spotify.

Nablijven met …

‘Nablijven met’ is een maandelijkse podcast met inspirerende gasten uit het onderwijs over onderwijsinnovatie. Ze gaan onder andere in gesprek met een voormalig VO docent en nu onderzoeker bij de hogeschool, een schoolleider van een 10-14 school en een onderwijskundige gespecialiseerd in toetsing en beoordeling. De afleveringen zijn vooral gericht op het voortgezet onderwijs.

Luister hier naar Nablijven met… via Spotify.

Buiten de krijtlijnen

Aan de hand van gesprekken met experts, leerkrachten, directeurs, pedagogen en ondernemers probeert de Belgische podcast ‘Buiten de krijtlijnen’ antwoorden te vinden op de onderwijsvraagstukken van deze tijd. De podcast bespreekt nieuwe onderwijsbegrippen zoals evidence informed leren, filosoferen en genderongelijkheid.

Luister hier naar Buiten de krijtlijnen via Spotify.

Krachtige leraar podcast

Deze podcast wordt gepresenteerd door een studente van de academische pabo en een docent ICT. De podcast richt zich op zelfontwikkeling van leerkrachten. Dit doen zij door inspirerende en educatieve interviews te houden met docenten, auteurs en wetenschappers.

Luister hier naar Krachtige leraar podcast op Spotify.

Geef een reactie