Woordenschat oefenen met een dobbelspel

woordenschat oefenen spel

Het oefenen van de woorden van woordenschat is vaak niet de leukste, maar wel een hele belangrijke activiteit. Met deze activiteit oefenen de kinderen spelenderwijs de woorden in.

Woordenschat

Niet alleen voor het het begrijpen van een tekst is woordenschat van belang, ook om jezelf uit te kunnen drukken is het belangrijk dat je beschikt over de juiste kennis van woorden. Dit maakt woordenschat een van de belangrijkste factoren voor tekstbegrip en taalvaardigheid.

Voorbereiding

Verdeel de leerlingen in groepjes van ongeveer vier kinderen. Geef ieder groepje een dobbelsteen en een woordenlijst. Zorg ervoor dat de leerlingen de betekenis van de woorden ergens terug kunnen vinden, bijvoorbeeld in een lijst met definities, een woordenboek of het taalboek. Zet als laatste de verschillende opdrachten bij het aantal ogen op het bord.

Het spel

Een van de leerlingen dobbelt, kiest een woord uit en voert de opdracht uit. Bij alle opdrachten is het de bedoeling dat de rest van de leerlingen zo snel mogelijk probeert het juiste woord te raden. De opdrachten zijn als volgt

1. Galgje
Speel galgje met het gekozen woord.

2. Vul het juiste woord in
Gebruik het woord in een zin en schrijf deze op. Let op: op de plek van het woord komt nu een streepje te staan. De rest raadt welk woord op de plek van het streepje moet komen
Voorbeeld: schep > Ik _____ het zand in de emmer.

3. Tekenen
Teken het woord.

4. Uitbeelden
Beeld het woord uit.

5. Omschrijven
Geef een omschrijving van het woord, zónder het woord zelf te noemen.

6. Een woord dat erbij hoort
Noem drie woorden die bij het woord horen of passen.
Voorbeeld: schep > zand, emmer, strand

Als het woord is geraden is de volgende aan de beurt. Woorden die al eerder geweest zijn mogen nu niet meer gekozen worden.

Meer woordenschat oefenen? Kijk eens op leestrainer.nl of oefen met de spreekwoorden.

Children photo created by pvproductions – www.freepik.com

Geef een reactie