Woordenschat in de kleuterklas; categoriehuisjes met woordclusters

categoriehuisjes woordclusters woordenschat oefenen

Het uitbreiden van de woordenschat in de kleuterklas legt een belangrijke basis voor later. Met behulp van deze categoriehuisjes oefenen kleuters woordclusters en samenhang tussen woorden.

Woordenschat

Een van de belangrijkste doelen in de kleuterklas is om de woordenschat van kinderen uit te breiden. Hiermee wordt een basis gelegd voor de verdere schoolloopbaan. Zo is een goede woordenschat belangrijk voor het begrijpen van teksten, iets dat in alle vakken, maar zeker de zaakvakken, terugkomt.

Een methode om doelgericht woorden aan te bieden is de ‘Viertakt van Verhallen’. Deze methode bestaat uit vier fasen: 1) voorbewerken, 2) semantiseren, 3) consolideren en 4) controleren. Een uitgebreide uitleg met praktische tips vind je de website van Juf Anja.

Woordclusters

Woordclusters zijn belangrijk in de tweede fase ‘semantiseren’. In deze fase is het belangrijk dat de kinderen de betekenis van een woord ontdekken. De woorden worden in deze fase aangeboden in clusters. Op deze manier leren de kinderen naast de betekenis van een woord ook de samenhang met andere woorden en kan het kind het woord categoriseren. Een voorbeeld van een woordcluster is fruit. Bij dit cluster horen woorden als appel, banaan en peer.

Om de onderlinge samenhang van woorden duidelijk te maken wordt vaak visuele ondersteuning gebruikt, zoals een paraplu waaronder de verschillende woorden hangen. Een andere manier is het gebruik van deze categoriehuisjes.

Letters leren? Zoek de letters in een letterdoolhof!

Categoriehuisjes

Op ieder huisje staat een categorie, ook wel woordcluster: fruit, kleren, vervoer, huisdieren, boerderij, meubels, weer en groente. Daarnaast heeft ieder huisje acht lege vakjes. In de vakjes plaatsen de kinderen de woordplaatjes die bij de categorie horen. Met behulp van de antwoordvellen kunnen de kinderen zelf hun antwoorden nakijken.

Om de werkbladen vaker te gebruiken is het handig om ze te plastificeren. Zo gaan ze langer mee.

Download

Download hier de categoriehuisjes.
Download hier de antwoordvellen.

De afbeeldingen zijn afkomstig van Freepik.com
Designed by FreepikFood vector created by macrovector_official – www.freepik.comDesigned by pch.vector / FreepikBackground vector created by anindyanfitri – www.freepik.comFashion vector created by rosapuchalt – www.freepik.comDesigned by FreepikDesigned by Frimufilms / FreepikBusiness vector created by macrovector – www.freepik.comDesigned by macrovector / FreepikSale vector created by macrovector – www.freepik.comTree vector created by macrovector – www.freepik.comDesigned by gstudioimagen / FreepikFurniture vector created by upklyak – www.freepik.comBusiness vector created by macrovector – www.freepik.comBackground vector created by freepik – www.freepik.comFood vector created by macrovector – www.freepik.com

1 gedachte over “Woordenschat in de kleuterklas; categoriehuisjes met woordclusters”

  1. Hallo,

    Wat een leuke huisjes, we willen deze graag gebruiken voor onze NT2 kinderen. Is er ook een bestand met antwoordkaartjes waarbij het lidwoord erbij staat?

    Groetjes Amanda

Geef een reactie