Mijn top 10 voorleesboeken voor in de klas

voorleesboeken klas

Als de kinderen aan het eten zijn, lees ik vaak wat voor. Het is een fijn, rustig moment dat ook nog eens leerzaam is. Af en toe komen de kinderen zelf met voorleesboeken, maar natuurlijk heb ik zelf ook zo mijn favorieten. Hier mijn top tien voorleesboeken voor in de klas.

10. De verschrikkelijke schoolmeester door Dolf Verroen

De tweeling Tina en Tony krijgen een nieuwe meester op school. Deze nieuwe meester blijkt heel streng te zijn en de straffen zijn nogal barbaars. Een slag met een stok op je billen of opgehangen worden in een kooitje boven de klas. Toch zijn de ouders dol op de nieuwe meester en zijn nieuwe methode. Daarom bedenken Tina en Tony met de klas een manier om van de nieuwe meester af te komen.

Het is een boek voor kinderen die wel van griezelen, huiveren én lachen houden, maar ook wel tegen een stootje kunnen. De straffen zijn namelijk nogal over de top. De illustraties zijn in de stijl van het boek, namelijk in spannend zwart-wit. Het boek is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 9 jaar.

Bestel hier ‘De verschrikkelijke schoolmeester’

9. Kolletje door Pieter Feller

Kolletje is een heel gewoon meisje, alleen een tikkeltje eigenwijs. Toch heeft Kolletje een geheim, haar toversokken. Deze heeft ze van haar tante gekregen toen ze vier jaar oud was. Zodra ze die aantrekt kan ze alles toveren en zo lost ze haar problemen op. Deze problemen zijn de typische problemen van kleine kinderen en daarom extra leuk. Zo tovert ze bijvoorbeeld haar vieze eten weg of tovert ze heel snel alle rommel weer opgeruimd.

Dankzij de grappige, alledaagse gebeurtenissen in dit boek gaat iedereen op den duur van Kolletje houden. De herkenbare situaties die opgelost worden dankzij de toversokken, maakt dat iedereen wel zo’n bijzonder paar in zijn kast zou willen hebben. Daarnaast is het boek rijk geïllustreerd en de afbeeldingen vullen het verhaal perfect aan. Het boek is daarom een absolute aanrader voor kinderen van 4 tot 8 jaar.

Bestel hier ‘Kolletje’

8. Juffrouw Pots door Tosca Menten

Kaya en Simon hebben altijd pech. Ze zijn dom en lelijk en anderen doen het alles beter dan zij. Als het allemaal zo tegenzit, kan je maar beter besluiten voor altijd een winterslaap te houden. Dit gaat verrassend goed, totdat Juffrouw Pots roet in eten gooit. Ze is streng en geeft iedereen straf, vooral Simon. Kaya is het zat en besluit uit te zoeken waarom Juffrouw Pots zo streng is.

Het boek is geschreven vanuit het perspectief van Kaya. Het is een vlot en komisch verhaal over hoe Kaya een detective wordt. De twee hoofdpersonen, Simon en Kaya, verschelen veel van elkaar, maar vullen elkaar perfect aan. Kaya is avontuurlijk en zit vol plannen, waar Simon als onhandig dikkerdje zorgt voor grappige situaties. Het boek is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 9 jaar.

Bestel hier ‘Juffrouw Pots’

7. De vloek van Woestewolf door Paul Biegel

Dokter Kroch ontvangt op een dag een vreemde brief en een hoop goud. In de brief wordt hem gevraagd een hertog te genezen van de goudkoorts. Dom, vindt de dokter, want goudkoorts bestaat niet. Dan blijkt er iets bijzonders aan de hand te zijn met het goud en besluit de dokter toch te helpen. Hij gaat, samen met zijn knecht, op zoek naar het kasteel ‘Woestewolf’. Ondertussen hebben de struikrovers Oenk en Boenk er lucht van gekregen en gaan ook zij op zoek naar de schat.

Paul Biegel heeft het boek geschreven en zijn rijke fantasie is duidelijk terug te vinden in het boek. Het staat vol met spannende gebeurtenissen die zeer beeldend zijn beschreven. Het verhaal begint vrij eenvoudig met de struikrovers en de dokter. Maar hoe verder je in het verhaal komt, hoe ingewikkelder en raadselachtiger het wordt. Niet voor niets is dit boek een kerntitel voor de kinderboekenweek van 2017 met als thema Gruwelijk Eng! Het boek is geschikt voor kinderen vanaf 9 jaar.

Bestel hier ‘De vloek van Woestewolf’

6. Een bende in de bovenbouw door Jacques Vriens

Maak kennis met de bovenbouw van de Jan Ligthartschool. Er is een grote verandering op komst. Juf Ineke gaat verhuizen en verlaat de school. Dit vindt de groep natuurlijk niet leuk, maar de nieuwe meester blijkt best oké. Ook krijgt de klas een nieuwe jongen genaamd Diederik. Dit gaat helaas minder goed. Hij probeert zijn eigen club op te richten genaamd ‘De bende van Donkervliet’ en zo ontstaat er een vervelende sfeer in de klas. Nu is het aan de kinderen en de meester om dit op te lossen.

Jacques Vriens komt zelf uit het onderwijs en dit merk je terug in zijn boeken. Zijn boeken zijn realistisch geschreven en de onderwerpen zijn herkenbaar voor de kinderen. In dit boek komen allerlei verschillende problemen terug waar kinderen van deze leeftijd tegenaan kunnen lopen. Dit maakt het boek zeer geschikt om lastige onderwerpen te bespreken als pesten en jeugddiefstal. Het boek is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 10 jaar.

Bestel hier ‘Een bende in de bovenbouw’

5. Superjuffie door Janneke Schotveld

Juf Josje heeft haar eigen klas en lijkt een doodgewone juf, maar niks is minder waar. Als Juf Josje een hapje van een krijtje neemt verandert ze in Superjuffie, een superheld die dieren in nood helpt. Helaas brengt dit ook wat problemen met zich mee. Regelmatig komt Juf Josje te laat terug op school met takjes in haar haren. Gelukkig heeft ze een klas die aan haar kant staat en haar zo goed mogelijk probeert te helpen. Die hulp zal ze nodig hebben als er plots allemaal rare dingen gebeuren in de stadsdierentuin.

Superjuffie is een spannend verhaal vol met verrassende en grappige gebeurtenissen. Het boek is populair onder kinderen en inmiddels is er al een hele serie Superjuffies verschenen. De illustraties zijn fijn getekend en laten veel emotie zien. Geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar.

Bestel hier ‘Superjuffie!’

4. De Gorgels door Jochem Myjer

De Gorgels is geschreven door de cabaretier Jochem Myjer. In het boek maken we kennis met Melle, die midden in de nacht wakker wordt en een vreemd wezentje op zijn bed vindt. Als hij het licht aan doet om het wezentje beter te bekijken, is het verdwenen. Op school en thuis vertelt hij over wat hij gezien heeft, maar niemand gelooft hem. Zelfs zijn vader, die bioloog is van beroep, weet niet waar Melle het over heeft. Daarom besluit Melle zelf op onderzoek uit te gaan.

Het is een fantasierijk en humoristisch boek. Langzaam wordt je in het verhaal gezogen en wil je door blijven lezen. Samen met Melle ga je op een spannend en onvoorspelbaar avontuur, wat het niet alleen leuk maakt voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Het boek is geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar.

Bestel hier ‘De Gorgels’

3. Pluk van de Petteflet door Annie M.G. Schmidt

De verhalen van Pluk, ooit geschreven als verhalen voor de Margriet, zijn toch wel een van mijn favorieten. Als jongetje zonder huis rijdt Pluk rond in zijn rode kraanwagen. Overal gaat hij op zoek naar een plek om te wonen, waarna hij uiteindelijk terecht komt in de Petteflet. Daar maakt hij kennis met een heleboel bijzondere mensen en maakt hij eindeloos veel grappige en spannende dingen mee.

Annie M.G. Schmidt heeft een hele fijne manier van schrijven. Haar verhalen staan vol fantasie en humor en hebben een fijn ritme. Door de vele bijzondere figuren zullen de verhalen nooit vervelen en is ieder verhaal weer verrassend. Het boek is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar.

Bestel hier ‘Pluk van de Petteflet’

2. Lang geleden van Arend van Dam

Het boek lang geleden doorloopt de geschiedenis van Nederland met allemaal mooie en spannende verhalen. In de vijftig verhalen worden belangrijke momenten of tijdvakken op een beeldende manier geschreven. Zo maken we in het boek kennis met o.a. Malor de Romein, Erasmus en Hugo de Groot.

Op school werken wij veel vanuit projecten. Tijdens deze projecten lees ik de verhalen voor die aansluiten bij het thema. Zo zijn de verhalen een uitstekende aanvulling op de lessen. Door de beeldende manier van schrijven kunnen de kinderen zich inleven in de personages en spreekt het de kinderen meer aan. Het boek is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar.

Lezen in de klas? Doe het eens anders!

1. Verhalen van de boze heks door Hanna Kraan

Misschien is het jeugdsentiment, maar voor mij staan de verhalen van de boze heks nog steeds op een. Maak kennis met de boze heks: deze heks heeft haar naam te danken aan haar prikkelbare humeur. Als ze in een slecht humeur is tovert ze dieren in het bos om in van alles en nog wat. De dieren raken het op een gegeven moment zo zat dat ze een manier bedenken om de boze heks het bos uit te krijgen. Als dit lukt is het groot feest, totdat het leven zonder boze heks toch wel saai blijkt te zijn…

Dankzij de manier van schrijven kan je niet anders dan langzaam een zwak krijgen voor de boze heks. Het boek staat vol met humor, fantasie en verassingen. Door een goede heksenstem op te zetten en lekker los te gaan bij de kreten van de heks, wordt dit boek geheid een succes in de klas! Het boek is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 6 jaar.

Bestel hier ‘De boze heks’

Geef een reactie