Met muziek leren over synoniemen en tegenstellingen

synoniemen tegenstellingen muziek

Weten dat woordparen betekenisrelaties kunnen hebben, zoals tegenstellingen en synoniemen, is een van de doelen van taalonderwijs. Het leren over tegenstellingen en synoniemen kan natuurlijk op allerlei manieren, maar helemaal is het leuk met een muzikaal tintje.

Songtekst

Het doel van de les is als volgt: neem een songtekst en probeer in deze tekst zoveel mogelijk woorden te vervangen door een tegenstelling of een synoniem. Dit kan met meegebrachte songteksten van kinderen, maar ook door zelf een selectie maken met geschikte teksten en kinderen hier een van uit te laten kiezen. Via deze aanpak sluit je aan op de interesses en leefwereld van de kinderen en maak je hen zo extra betrokken. Verder kan de opdracht individueel, in duo’s of in groepjes uitgevoerd worden, afhankelijk van je voorkeur of doelen rondom de lesstof.

Geschikte songteksten

  1. Reis mee! door Kinderen voor Kinderen. Songtekst.
  2. Smoorverliefd door Snelle. Songtekst.
  3. Zwemmen in slijm door Bibi. Songtekst staat in video beschrijving.
  4. Zo kan het dus ook door Maan. Songtekst.
  5. IJskoud door Nielson. Songtekst.

Ook aan de slag met bijvoeglijk naamwoorden? Download hier een gratis werkblad.

Synoniemen en tegenstellingen

Een leuke twist op deze les is kinderen te laten werken aan dezelfde songtekst, maar met een ander doel. De ene helft vervangt de woorden door synoniemen, de andere helft vervangt de woorden door tegenstellingen. Aan het einde van de les worden vervolgens de teksten aan elkaar gepresenteerd en de verschillen vergeleken.

Als vervolg op deze les kan je kinderen hun eigen teksten laten oefenen en uitvoeren in een muziekles.

Background photo created by freepik – www.freepik.com

Geef een reactie