Vijf spellen om de woordenschat te oefenen

woordenschat oefenen spel taal spellen

Hoe houd je het herhalen en oefenen van woordenschat leuk? Doe het eens anders en probeer een van deze vijf spellen.

Woordenschat

Steeds meer mensen realiseren zich het belang van het vergroten van de woordenschat van kinderen. Het helpt kinderen de soms lastige leesteksten te begrijpen en heeft een grote invloed op het (latere) schoolsucces. Om de woordenschat van kinderen uit te breiden is het belangrijk dat je nieuwe woorden regelmatig herhaalt, maar hoe doe je dit zonder het enthousiasme en de betrokkenheid van kinderen te verliezen? Probeer het eens met deze vijf spellen.

1. King or Queen

Aan het begin van dit spel staan alle kinderen naast hun stoel. Om de beurt noem je twee namen en geef je een omschrijving van een woord. Het kind dat het bijpassende woord als eerste kan noemen mag blijven staan, de ander gaat zitten. Wie blijft er al laatste staan?

3. Zweeds Renspel

Hang aan het begin van de les de woorden van het woordpakket door de klas met bij alle woorden een letter of cijfer. De kinderen verdelen zich over groepjes van twee of drie en verzamelen op een centrale plek in de klas (of buiten). Ieder groepje krijgt een blad met daarop de omschrijvingen van de woorden. Nu mag om de beurt één persoon van het groepje op zoek naar het woord dat bij de omschrijving past. Heb je het juiste woord gevonden? Dan schrijf je de juiste letter of cijfer bij de omschrijving. Welk groepje heeft als eerste alle woorden gevonden? En welk groepje heeft de meeste goede woorden bij de omschrijvingen gevonden?

Voorbeeld: Zweeds Renspel bij het thema dierentuin van Staal.

3. Memory

Print het woordpakket op kaartjes met op de helft de woorden en op de andere helft de omschrijvingen (te veel werk? Kijk eens op internet, vaak zijn deze kaartjes al gemaakt. Bijvoorbeeld door de methode Staal). Neem alle of een deel van de kaartjes en draai ze om. Nu mogen de kinderen net als bij memory om de beurt twee kaartjes omdraaien om zoveel mogelijk paren bij elkaar te zoeken. In plaats van de omschrijving kan je ook een afbeelding of foto gebruiken.

4. Hints

In groepjes van drie of vier spelen de kinderen het spel hints met de woorden van het woordpakket. Om de beurt kiezen de kinderen een woord uit en beelden dit woord uit zonder te praten. Wie weet de meeste woorden te raden?

Alles door elkaar spelen? Speels eens dit dobbelspel.

5. Bingo

Alle kinderen schrijven 5 (of meer) woorden van een woordpakket op een blaadje. Als iedereen klaar is noemt de leerkracht een omschrijving van een woord. Als de kinderen dit woord op hun lijstje hebben staan mogen ze deze doorkruisen. Ga zo door totdat iemand al zijn woorden heeft kunnen aankruisen.

Background photo created by rawpixel.com – www.freepik.com

1 gedachte over “Vijf spellen om de woordenschat te oefenen”

  1. Eigenlijk alle feiten kan je met KABOOM oefenen. Ik heb het zelf gebruikt voor het oefenen van de tafels, de sommen tot twintig, woordenschat en hoofdrekenen tot 1000. Bij het oefenen met woordenschat gebruikte ik geen ijsstokjes, maar woordkaartjes die ik een mooi versierd tasje stopte waaruit gegrabbeld werd.

Geef een reactie