Oefen spelling met een potje ganzenbord

spelling oefenen spel ganzenbord

Een potje ganzenbord is leuk voor jong en oud. Met een paar kleine aanpassing van de regels kan het ook nog erg leerzaam zijn. Met dit spel hebben de kinderen plezier én oefenen ze spelling.

Ganzenbord

Dit spel heeft veel weg van ganzenbord. Er is een spelbord en de kinderen gooien om de beurt om zo snel mogelijk het einde te bereiken. De speciale regels van ganzenbord tellen niet, maar de kinderen kunnen zich natuurlijk niet zomaar naar de finish dobbelen.

De jongste speler begint met dobbelen, maar verzet zijn pion nog niet. Om zijn pion te mogen verzetten moet hij eerst een woord goed opschrijven. Een van de tegenstanders noemt een woord uit de lijst of uit het woordpakket. Daarna schrijft de speler schrijft dit woord op. Het opgeschreven woord wordt gecontroleerd door de medespelers. Heeft hij het woord goed opgeschreven? Dan mag hij zijn pion het aantal gegooide ogen verzetten en is de volgende speler aan de beurt. Heeft hij het niet goed opgeschreven? Dan blijft helaas de pion staan en is de beurt voorbij.
Nu is de volgende speler aan de beurt en deze beurt verloopt hetzelfde. Er wordt gegooid, een woord genoemd, opgeschreven en gecontroleerd en daarna wel of niet gelopen.

De speler die als eerste de finish weet te bereiken heeft het spel gewonnen en mag zich de nieuwe spellingkampioen noemen.

Nog meer oefenen met spelling? Speel ‘King or Queen‘ of oefen online.

Materiaal

– Speelbord: Spelling Ganzenbord
– Lijst met spellingwoorden of woordpakket
– Pionnen
– Dobbelsteen
– Pen en papier

Geef een reactie