Leren lezen en woorden flitsen met Sight Words

leren lezen woorden flitsen kleuters groep 3

In dit artikel wil ik jullie graag iets meer vertellen over SightWords.com. Op deze website kan je eenvoudig zelf spellen maken om kinderen te leren lezen. Je kiest een van de achttien spelletjes, vult jouw eigen woorden in, print het uit en spelen maar!

Sight Words

Zoals gezegd kun je op de website kiezen uit wel achttien verschillende spellen die de kinderen zelf in groepjes of die je samen klassikaal kunt doen. De website is in het Engels, maar doordat je zelf de woorden invult is dat geen enkel probleem.
Hieronder zal ik mijn drie favoriete spellen verder uitleggen. Verder raad ik je vooral aan om eens een kijkje te nemen op de website!

1. Go Fish

In Go Fish heb je een stapel kaarten met daarop woorden. De kaarten worden geschud en iedere speler ontvangt vijf kaarten en de overige kaarten worden in een blinde stapel op tafel gelegd. De eerste speler begint en mag twee dingen doen:

  1. Speler A heeft twee kaarten met hetzelfde woord erop. Dan leest hij het woord voor en legt ze samen op tafel, dit is één paar. De beurt is nu voorbij.
  2. Speler A noemt het woord op een kaart en vraagt een van de andere spelers of hij ook een kaart heeft met dit woord erop. Zo ja? Dan geeft speler B zijn kaart af en legt speler A de twee kaarten samen op tafel. Heeft speler B de kaart niet? Dan zegt hij: ‘Ga vissen’ en pakt speler A een kaart van de blinde stapel in het midden. Nu is de bevraagde speler, speler B, aan de beurt.

Het spel eindigt als een speler geen kaarten meer heeft of als de stapel in het midden op is. Alle spelers tellen hun gemaakte paren en de speler met de meeste paren is de winnaar van het spel.

Meer oefenen? Leer de letters met een letterdoolhof.

2. Pathways

Voor Pathways heb je wel wat ruimte nodig en daarom is het fijn om dit spel buiten te doen. Begin met het printen van de kaarten met woorden. Leg de kaarten zo neer dat ze een route vormen over het schoolplein, om de boom, onder het duikelrek, hoe gekker hoe leuker.

Alle kinderen beginnen aan het begin van het pad, voor de kaarten. De kinderen lezen de kaart en als ze hem gelezen mogen ze erop gaan staan. Nu lezen ze de volgende kaart en zo door tot ze het einde hebben bereikt.
Moedig de kinderen aan om een pad meerdere malen en steeds sneller te lopen zodat ze goed de woorden oefenen. Laat kinderen eventueel elkaars tijd bijhouden zodat ze zichzelf kunnen verbeteren.

Tip: Leg meerdere paden neer zodat de kinderen uit meerdere paden kunnen kiezen en er geen grote opstoppingen ontstaan.

3. Boom!

Boom! is een spel dat kinderen samen kunnen spelen in kleine groepjes. Dit spel bestaat uit een stapel kaarten met woorden en met Boom! kaarten. De kaarten worden geschud en blind op het midden van de tafel gelegd.

De eerste speler pakt een kaart van de tafel en leest deze hardop voor. Als hij dit goed doet mag hij de kaart op zijn eigen stapel leggen. Nu is de volgende speler aan de beurt. Leest de speler het woord niet goed? Dan mag de volgende speler proberen het woord juist voor te lezen.
Naast kaarten met woorden zijn er ook de Boom! kaarten. Als een speler deze kaart van de stapel pakt verliest hij al zijn tot dan toe verzamelde kaarten. Deze kaarten komen weer onderaan de stapel en de Boom! kaart wordt aan de kant gelegd.

Het spel is afgelopen als de kaarten in het midden van de tafel op zijn. De spelers tellen hun kaarten en speler met de meeste kaarten wint het spel.

School photo created by freepik – www.freepik.com

Geef een reactie