Een griezelverhaal schrijven én bouwen

griezelverhaal schrijven griezelen verhaal

Wat is er leuker dan je eigen griezelverhaal ook in het echt na te maken? Wat de kinderen in hun verhaal schrijven, illustreren zij in hun decor. In deze les kiezen de kinderen hun personages, bouwen een scène en schrijven een verhaal. Benieuwd? Lees snel verder!

Les 1: Situatie bedenken en maken

Vertel de kinderen over een stel griezels en monsters die ergens op een geheime plek wonen.  Waar dat is en wat ze allemaal doen? Dat mogen de kinderen zelf bedenken. Bedenk met elkaar wat goede plekken en gebeurtenissen om de kinderen vast wat ideeën op te laten doen.

Na het korte brainstormen krijgt ieder kind een stevig wit papier, (kleur)potloden en de uitgeprinte figuren. Dit zijn de figuren die een rol zullen spelen in de verhalen van de kinderen. De kinderen schrijven in een paar steekwoorden op waar hun verhaal over zal gaan. Als ze een idee hebben, is het tijd om het decor te bouwen.

De kinderen tekenen op het stevige witte papier het landschap waarin hun verhaal zich afspeelt. Dit landschap maken ze vanuit bovenaanzicht en beeld één moment uit het uit, een scène. Als de tekening af is knippen ze de griezels en monsters uit en plakken deze op om de scène af te maken.
Tip: Is het tekenen van een landschap te lastig? Laat kinderen een landschap opzoeken en kiezen uit een tijdschrift.

Les 2: Griezelverhaal schrijven

In deze les schrijven de kinderen hun verhaal bij de gemaakte scène. Daarvoor gebruiken zij het blaadje met de steekwoorden en de gemaakte scene. Als de kinderen klaar zijn kun je enkele verhalen kiezen die voorgelezen mogen worden.

Materiaal

Nog meer griezelen? Puzzel met Logikwis. Of bekijk deze 20 verhaalkaartjes van OnderwijsMaakJeSamen.nl.

Geef een reactie