Tafels oefenen? Zo doe je dat! Met gratis tafeldiploma

tafels oefenen klas spel vermenigvuldigen

Het uit het hoofd leren van tafels klinkt misschien wat achterhaald, maar is nog steeds erg belangrijk voor de verdere ontwikkeling van de rekenvaardigheid. Maar hoe oefen je de tafels nou met je kinderen zonder dat ze het zat worden? Lees hier meer.

Spelletjes

Leren met spelletjes houdt de motivatie en taakgerichtheid van kinderen hoog. Er zijn allerlei spelletjes om kinderen alleen of in groepjes de tafels te oefenen. Hier hebben we er een paar voor je opgesomd:

1. Kaboem!

Met dit spel pakken de kinderen om de beurt een stokje met daarop een tafelsom. Als ze de som goed hebben mogen ze het stokje houden, als ze het fout hebben zetten ze het stokje terug in de bak. Pak je een stukje met kaboem? Dan moet je al je verzamelde stokjes terug zetten… Speel het spel op tijd of totdat de stokjes op zijn. De winnaar is het degene met de meeste stokjes aan het eind.

2. Actief oefenen

Waarom binnen blijven als je ook naar buiten kan? Door middel van een estafette kan je actief buiten de tafels oefenen. Verdeel de klas in tweetallen en laat de kinderen om de beurt naar het blad toelopen om een tafelsom op te lossen. Pro tip: Onthoud de som zodat je deze kan doorgeven aan je maatje, je maatje kan dan vast nadenken over de som terwijl hij naar het blad rent.

3. Tafelsoefenen.nl

Niet zo actief al een estafette, maar ook zeker leuk. Op Tafelsoefenen.nl vind je allerlei spelletjes om online de tafels te oefenen.

4. Landje veroveren

Een klassieker in een nieuw jasje. Gebruik het spel landje veroveren om de tafels te oefenen. Wil je heten hoe? Lees de speluitleg op vanJufMarjan.nl.

Nog meer spellen? Lees 7x korte spellen om de tafels te oefenen.

Rekencircuit

Een rekencircuit bestaat uit verschillende onderdelen verspreid over de klas. Ieder onderdeel is een opdracht waarbij de kinderen op een spelende wijze oefenen met de tafels. De kinderen zitten in tweetallen en na iedere 5 à 10 minuten schuiven ze door naar een volgend onderdeel.

Klik hier voor een kant-en-klaar rekencircuit.

Werkboekjes

Een werkboekje is altijd een handige manier om kinderen individueel te oefenen als ze bijvoorbeeld eerder klaar zijn met werk of tijd hebben om zelfstandig te werken. Op internet vind je allerlei werkboekjes:

  1. Een boekje met alle tafels van KlaarvoordeKlas
  2. Tafelwerkboekjes, herhalingsboekjes, en liedjes van Basisonderwijs.Online
  3. Werkboekjes van Yurls.nl
  4. Tafels oefenen met JufAnke.nl
  5. Of maak je eigen sommenblad met Sommenprinter.nl

Tafeldiploma

Al dat oefenen volgt er natuurlijk een… Diploma! Download hieronder een gratis tafeldiploma (in kleur of zwart/wit) die kinderen kunnen behalen als ze een tafel onder de knie hebben.

School photo created by freepik – www.freepik.com

Geef een reactie