Spelenderwijs leren in de kleuterklas

spelenderwijs leren oefenen kleuters kleuterklas rekenen lezen

Spelenderwijs leren betekent letterlijk iets leren door te spelen en moedigt kinderen aan spelenderwijs zich te ontwikkelen. Lees hier vijf activiteiten waar kleuters zelfstandig mee aan de slag kunnen in de klas.

Alfabet parkeerplaats

Deze activiteit heeft wat voorbereiding nodig, maar dat is het waard! Pak een stuk karton en teken met wat strepen parkeervakken. Schrijf vervolgens in elk parkeervak een letter (of getal). Plak nu op iedere auto ook een letter. Klaar? Parkeren maar!

Letterlijn

Maak een slinger met lampjes, of, als het geen kerst is, met vlaggetjes. Schrijf in ieder lampje of vlaggetje een letter. Nu is het aan de kinderen om de losse letters op de goede plek te leggen.

Oefenen met ruimtelijk inzicht

Maak een bord met stokjes of wat spijkers en verzamel loom elastiekjes. Bij deze opdracht moeten de kinderen de figuren nabouwen met elastiekjes.

Oefenen met aankleden

Elke kleuterleerkracht weet hoe fijn het is als kinderen zelf hun veters kunnen strikken en riem of rits dicht kunnen doen. Met dit bord oefenen de kinderen deze drie vaardigheden.

Tellen met pizza stukken

Kijk de pizzeria in de buurt lief aan of je een lege pizzadoos mag hebben en verzamel nog een stuk karton. Knip een grote cirkel uit het stuk karton ter grootte van een pizza. Verdeel deze in acht delen en schilder de stukken als een pizza. Schilder nu op elke pizza een aantal stippen. Teken in de doos de cirkel na en verdeel ook deze in acht delen met in elk deel een getal. Kunnen de kinderen de stukken pizza op de juiste vakken leggen?

ps: Extra leuk bij het thema restaurant.

Uitgespeeld? Speel ook eens het spel één meer, één minder.

School photo created by asier_relampagoestudio – www.freepik.com

Geef een reactie