Rekencircuit om de tafels te oefenen

rekencircuit tafels rekenen

Een rekencircuit is een coöperatieve werkvorm waarbij de kinderen op spelende wijze oefenen met rekenen. Met dit rekencircuit met tafels kun je zo aan de slag!

Rekencircuit

Een rekencircuit bestaat uit verschillende onderdelen verspreid over de klas. Ieder onderdeel is een opdracht waarbij de kinderen op een spelende wijze oefenen met de tafels. De kinderen zitten in tweetallen en na iedere 5 à 10 minuten schuiven ze door naar een volgend onderdeel.

1. Dobbelen

Voor dit spel heb je ruitjespapier en (bij voorkeur) een 10 of 12 kantige dobbelsteen nodig. De kinderen spelen in tweetallen en gooien om de beurt. Ze gooien tweemaal en de twee getallen die ze hebben gegooid mogen ze vermenigvuldigen en het aantal vakjes kleuren op het ruitjespapier. Wie weet de meeste vakjes te veroveren?

2. Rekenrace

Op verschillende websites kan je zelf sommenbladen maken, bijvoorbeeld op sommenmaker.nl en somprint.nl. Print een paar van deze werkbladen uit en leg een paar zandlopers of stopwatches klaar. Het is nu aan de kinderen om in de afgesproken tijd zoveel mogelijk sommen te maken.

3. Canadees vermenigvuldigen

Canadees vermenigvuldigen is een spel om in tweetallen de tafels te oefenen. Het spel vraagt om handig en strategisch denken, maar natuurlijk ook om het oefenen van de tafels. Een volledige speluitleg met werkblad vind je hier.

4. Verhaalsom

Verhaalsommen komen vaak terug in de rekenlessen. Bij dit onderdeel van het circuit maken de kinderen zelf sommen voor een ander. Ze kiezen keersommen en maken daaromheen een verhaal. Vervolgens wisselen ze deze uit met een ander en maken de kinderen elkaars sommen.

5. Werkboekje

Het werkboekje bestaat uit 9 werkbladen waarbij de kinderen op verschillende manieren de tafels oefenen. Aan het einde van het werkboekje staat tafeldiploma waarop de kinderen kunnen bijhouden welke tafels zij al kennen. Download het werkboekje hier.

6. Kamertje verhuren

Twee kinderen gooien om de beurt met twee dobbelstenen en mogen een van de ‘muren’ tekenen van het kamertje met daarin de oplossing van de keersom. Wie heeft de meeste vakjes? Hier te downloaden.

1 gedachte over “Rekencircuit om de tafels te oefenen”

Geef een reactie