Rekencircuit voor groep 4

rekencircuit rekenen circuit groep 4

Een rekencircuit is een leuke manier om eens wat anders te doen in de rekenles. In dit circuit voor groep 4 oefen je met klokkijken, optellen en aftrekken en de tafels.

Rekencircuit

Het rekencircuit bestaat uit zes onderdelen verspreid over de klas. Ieder onderdeel is een opdracht waarbij de kinderen op een spelende wijze oefenen met rekenen. De kinderen werken samen en na iedere 5 à 10 minuten schuiven ze door naar een volgend onderdeel.

In dit rekencircuit oefenen de kinderen met:

  • optellen en aftrekken tot en met 100;
  • klokkijken met hele en halve uren;
  • de tafel 1 t/m 10.

1. Rekenrace

Op verschillende websites kan je zelf sommenbladen maken, bijvoorbeeld op sommenmaker.nl en somprint.nl. Print een paar van deze werkbladen uit en leg een paar zandlopers of stopwatches klaar. Het is nu aan de kinderen om in de afgesproken tijd zoveel mogelijk sommen te maken.

2. Rekenkleurplaat

Online zijn veel leuke rekenkleurplaten te vinden, bijvoorbeeld op de website van visitri en coloring squared. Bij dit onderdeel kleuren de kinderen een rekenkleurplaat.

3. Klokken memory

Dit spel is eenvoudig, memory met klokken. Print de kaartjes dubbelzijdig uit, knip ze uit en leg ze op de kop. Om de beurt mogen de kinderen twee kaartjes omdraaien om de paren te vinden. Heb je een paar? Dan mag je nog een keer. In totaal zijn er 10 paren te maken.

4. Ganzenbord

Bij deze versie van ganzenbord oefenen de kinderen met de optel- en aftreksommen tot 100. De volledige uitleg en het speelbord vind je op de website van Juf Maike.

Nog eens wat anders doen? Speel deze escaperoom met de klokken.

5. Vingertwister met de tafels

Voor dit spel heeft meester Maarten een werkblad gemaakt. Download het werkblad via deze link. De spelers trekken om de beurt een kaartje en maken de som die bij het antwoord past. Als zij het goed hebben, mogen ze het kaartje houden. De winnaar is degene met de meeste verzamelde kaartjes.

6. Kruiswoordpuzzel

Op ruitjespapier kan je eenvoudig je eigen kruiswoordpuzzel maken met rekensommen. Hoe dit moet legt Wijzer voor de Basisschool uit. Ook staat er een voorbeeldpuzzel om direct te gebruiken in de klas.

Geef een reactie