Puzzels om kinderen uit te dagen in de klas

puzzels puzzel breinbreker klas

Puzzels zijn altijd leuk om de hersens van kinderen even te laten kraken, als klaaropdracht of als start van de dag. Hier een paar puzzels voor in de klas.

De onmogelijke papieren puzzel

De eerste puzzel is eenvoudig te maken, maar zeker niet eenvoudig om op te lossen. Om de puzzel te maken heb je enkel een papier en een schaar nodig. Hieronder zie je hoe je de puzzel maakt.

Puzzelen met stokjes

Ook met een paar stokjes kun je een heleboel puzzels bedenken. De stokjes liggen in een figuur en door een paar te verplaatsen moeten de kinderen een nieuwe figuur maken. Zie bijvoorbeeld de onderstaande puzzel:

Het antwoord en nog meer puzzels vind je op de website van puzzle.dse.nl.

Sudoku

Een sudoku bestaat uit 9×9 vakjes, die je moet vullen met de cijfers 1 t/m 9. Elke rij, kolom en rooster moet de cijfers 1 tot en met 9 bevatten in willekeurige volgorde en er mogen in deze rijen, kolommen en roosters geen dubbele getallen voorkomen. Er zijn puzzelboekjes met sudoku’s, maar ook online zijn een hoop (gratis) sudoku’s te vinden, zoals op de website sudokuonline.nl.

Nog meer puzzelen? Ga aan de slag met deze rekenpuzzels!

Zoekplaatjes

Ook zoekplaatjes zijn altijd leuk. Voor jonge kinderen is het boek ‘Eentje is anders’ van Britta Teckentrup een aanrader. Voor (iets) oudere kinderen is het boek ‘Nederland’ van Charlotte Dematons zeer geschikt. Op iedere pagina staat een Nederlandse illustratie waarop minstens een kinderliedje, een personage uit de kinderliteratuur en een historische gebeurtenis te vinden is. Daarnaast zijn er verschillende terugkerende figuren, zoals de tweeling Sietse en Hielke met hun Kameleon, een tuinkabouter en een reiger. Ook online zijn zoekplaatjes te vinden, zoals op het Instagramaccount van thedudolf.

Logikwis

Een Logikwis is geschikt om lezen en logisch redeneren te oefenen. Een Logikwis is een puzzel die je op basis van de gekregen aanwijzingen en een schema oplost. Door de aanwijzingen te lezen en te combineren vind je de oplossing. Je vindt Logikwissen in de winkel en online, bijvoorbeeld op de website logiquiz.nl. Eerder maakten wij ook deze Logikwis passend bij de Kinderboekenweek ‘Griezelen’.

Kids blocks photo created by standret – www.freepik.com

Geef een reactie