Speel ‘Maak 10’ en oefen de splitsingen tot 10

splitsingen oefenen spel maak 10

Met dit eenvoudige kaartspel oefenen de kinderen op een leuke manier de splitsingen tot 10. Een leerzaam en leuk rekenspelletje wat de kinderen bovendien zelf kunnen spelen. En om het nog mooier te maken, het enige wat je nodig hebt is een spel kaarten en het speelbord! Spelen maar!

Maak tien!

Print en lamineer het speelbord. Haal de boeren, vrouwen en heren uit het kaartspel. Houd de azen in het spel, deze tellen als 1. Schud de kaarten en verdeel de kaarten over de spelers. Iedere speler legt zijn of haar kaarten op de kop op het vakje ‘kaarten’. Draai de bovenste vier kaarten om en leg ze daarna op de vakjes 1, 2, 3 en 4.

Het doel spel is om de splitsingen te oefenen door met je kaarten 10 te maken. Heb je kaarten die samen 10 zijn? Dan pak je de kaarten die samen 10 zijn en leg je ze op een stapel aan de kant. De lege plekken vul je aan met de bovenste kaarten van je stapel. De volgende speler is nu aan de beurt.
Heb je geen kaarten die samen 10 zijn? Dan mag je een van je kaarten weg leggen en onderop je stapel leggen. Daarna leg je op de lege plek de bovenste kaart van je stapel en is de volgende speler aan de beurt.

Splitsen nog lastig? Wijzer over de basisschool geeft je tips!

Je kan op verschillende manieren 10 krijgen. Soms is het makkelijk en heb je aan één kaart genoeg en soms is het moeilijk en moet je meerdere kaarten nodig. Enkele goede voorbeelden zijn:

  • een tien
  • een acht en een twee
  • twee vieren en een twee
  • een negen en een aas

Het spel eindigt als een speler door zijn kaarten heen is of geen combinaties meer kan maken. De speler met de meeste combinaties van 10 heeft gewonnen.

Download

Download hier het speelbord voor het spel Maak 10.

Education photo created by freepik – www.freepik.com

Geef een reactie