Kwartetspel voor het oefenen van de breuken

breuken oefenen kwartet spel

Hoe jong of oud je ook bent, iedereen kent het: kwartetten. In dit spel oefenen de kinderen op een leuke manier de breuken. Ieder kwartet is een breuk en de kinderen zoeken daarbij de juiste afbeelding, het kommagetal en het percentage.

Kwartet

Het spel verloopt zoals een normaal kwartetspel. Het is de bedoeling door slim te spelen en vragen zoveel mogelijk kwartetten te verzamelen. Een kwartet bestaat uit vier kaarten: de breuk, de weergave van de breuk, het kommagetal en het percentage.

Start met het schudden van de kaarten. Daarna worden de kaarten over de spelers. Daarbij kan het zo zijn dat sommige spelers een kaart meer hebben dan anderen.

De jongste speler begint. De speler die aan de beurt is vraagt aan een van de andere spelers een kaart die hij niet heeft. Dit moet een kaart zijn van een kwartet dat hij wel in zijn hand heeft, maar nog niet compleet. Heeft de andere speler deze kaart, dan geeft hij deze kaart af. De speler die aan de beurt is mag daarna doorgaan met  kaarten vragen. Hij mag een kaart vragen aan alle spelers. Als een speler de vier kaarten van een kwartet verzameld hebt, roept hij ‘kwartet!’ en legt hij de vier op een stapel voor zich neer. Zijn beurt is daarna voorbij.
Als er om een kaart wordt gevraagd en de andere speler blijkt deze niet te hebben, is je beurt voorbij en mag de volgende speler een kaart vragen. Degene aan wie als laatste een kaart is gevraagd, is nu aan de beurt.
Het spel is afgelopen als alle kwartetten verzameld en compleet zijn.

Download

Download hier het kwartetspel: breukenkwartet.

Variant (voor twee spelers):

In plaats van alle kaarten te verdelen over de spelers, kan je ook een blinde stapel maken. Je geeft alle spelers een gelijk aantal kaarten en legt de rest op de kop in een stapel op tafel. Het spel verloopt hetzelfde, totdat iemand een kaart vraagt en de andere speler deze niet heeft. In dat geval mag de speler die iets gevraagd heeft een kaart van de stapel pakken.  Daarna is zijn beurt voorbij.

Meer oefenen? Oefen de breuken met het spel ‘Hele breuk‘ of op breuken.nl.

School photo created by freepik – www.freepik.com

Geef een reactie