Getalbegrip oefenen met een simpel spelletje

getalbegrip oefenen klas kleuters 20 dobbelsteen spel

Getalbegrip ontwikkelen is een van de leerdoelen. Op dit werkblad oefenen kinderen hun getalbegrip met een eenvoudig spelletje.

Getalbegrip

Getalbegrip houdt in dat kinderen weten wat een getal betekent en hoeveel het waard is. Onder andere bij de kleuters wordt hier veel aandacht aan besteed, door getallen te representeren met bijvoorbeeld stippen of streepjes. Hoe je als leerkracht kunt inschatten of de ontwikkeling van het getalbegrip naar wens verloopt leer je hier.

Het spel

Het spel wordt gespeeld met minimaal twee kinderen, met behulp van het werkblad. Om de beurt gooien de kinderen met de dobbelsteen en omcirkelen het aantal stippen gelijk aan het aantal ogen dat ze hebben gegooid. In de cirkel schrijven de kinderen het getal dat hoort bij het aantal omcirkelde stippen, bijvoorbeeld een 3 als ze een 3 hebben gegooid en 3 stippen hebben omcirkeld.

Hiermee gaan de kinderen door totdat een van beiden niet meer kan. Dit is wanneer een getal wordt gegooid dat niet meer omcirkeld kan worden (de stippen moeten aaneengesloten zijn). Als het spel eindigt telt ieder kind het aantal omcirkelde stippen van zijn of haar kleur (eventueel met hulp van de leerkracht). Het kind met de meest omcirkelde stippen wint het spel.

Variaties

Er zijn verschillende variaties mogelijk bij het spel. Zo kan je ervoor kiezen om kinderen niet het getal op te laten schrijven als dit nog te moeilijk is. Ook kan je het spel spelen met meer dobbelstenen of andere dobbelstenen, zoals een achtzijdige of tienzijdige dobbelsteen. Deze zijn o.a. te bestellen op AliExpress.

2 gedachten over “Getalbegrip oefenen met een simpel spelletje”

Geef een reactie