Eenvoudig coöperatief leren tellen met kleuters

kleuters coöperatief leren tellen oefenen

Op zoek naar een korte, activerende opdracht om je kleuters in samenwerkingsverband te laten rekenen? Lees hier hoe je kinderen coöperatief kan laten oefen met tellen en verkort tellen.

Hoe het werkt

Het is idee is simpel en vraagt geen enkele voorbereiding, maar wekt wel veel enthousiasme over de kinderen. Verdeel de kinderen in groepjes van 4 of 5, bij voorkeur met sterkere en zwakkere leerlingen. Zet bij ieder groepje een stoel (of hoepel) neer en geef de kinderen verschillende opdrachten met wat ze moeten laten zien op de stoel. Bijvoorbeeld:

  • Leg 4 handen op de stoel.
  • Leg 7 handen op de stoel.
  • Leg 3 handen en 3 voeten op de stoel.
  • Leg 1 hand 7 voeten op de stoel.

Wil je het moeilijker maken? Stel dan regels op zoals: ‘ieder kind moet minstens met één hand of voet meedoen’, of: ‘ieder kind mag of handen of voeten neerzetten’.

Sociaal-emotionele ontwikkeling

Naast het oefenen van de rekenvaardigheden werken kinderen tijdens coöperatief leren ook aan hun sociaal-emotionele vaardigheden. Kunnen ze samenwerken en samen tot een oplossing komen? Wie neemt de leiding en wie durft te volgen?

Lees ook: Bingo spelen en de getalbeelden oefenen of deze tips van Juf Janneke.

In voor een lolletje?

In voor een lolletje? Geef de kinderen de opdracht om 10 (bij groepjes van 4) of 12 handen (bij groepjes van 5) op de stoel te leggen en zie wat er gebeurt ;).

Education photo created by freepik – www.freepik.com

Geef een reactie