Canadees vermenigvuldigen en de tafels oefenen

canadees vermenigvuldigen oefenen tafels

Canadees vermenigvuldigen is een spel om in tweetallen de tafels te oefenen. Het spel vraagt om handig en strategisch denken en is daarom ook nog zeer geschikt voor de oudere groepen.

Canadees vermenigvuldigen

Het spel kan gespeeld worden met twee spelers. Het begint met een leeg werkblad en twee doorzichtige fiches. De jongste speler begint en mag als eerst de twee fiches op de getallen van 1 t/m 9 onderaan het werkblad leggen. Dit kan zijn op twee verschillende getallen, maar er mogen ook twee fiches op één getal gelegd worden.
De getallen onder de fiches worden met elkaar vermenigvuldigd. Een voorbeeld: er ligt een fiche op 4 en een fiche op 6, dan komt daar het getal 24 uit. Dit getal wordt aangekruist door de speler in zijn eigen kleur.

De volgende speler is aan de beurt en mag slechts één fiche verplaatsen. In het voorbeeld zou dit dus de 4 óf de 6 zijn. Deze speler mag het fiche op 4 verplaatsen naar een van de andere getallen, bijvoorbeeld 8. Daar komt het getal 32 uit. Dit getal wordt aangekruist door de speler in de andere kleur.
Nu is weer de eerste speler aan de beurt en ook hij mag nog maar één fiche verplaatsen.

Het spel gaat door totdat een van de spelers vier vakjes op een rij heeft aangekruist. Hij is de winnaar van het spel. Dit kan horizontaal, verticaal of diagonaal zijn.
De spelers zijn verplicht door te spelen totdat alle mogelijke vakjes zijn aangekruist. De kinderen mogen elkaar ook verplichten een fiche ergens op te leggen als er nog mogelijkheden open zijn.

Goed voor het milieu? Leg gekleurde fiches op het werkblad om aan te geven welke vakjes bezet zijn door de twee spelers. Zo kan je het werkblad gerust nog een heleboel keren gebruiken!

Materiaal:

Meer oefenen met de tafels? Speel ‘Wie is de snelste? of bekijk deze 8 tips.

Geef een reactie