Breuken oefenen met het spel ‘Hele breuk’

breuken oefenen hele breuk


Het oefenen met optellen van breuken hoeft echt niet saai te zijn. Dat bewijst dit spel! In dit spel draait het allemaal om je snelheid. Zoek zo snel mogelijk een hele breuk bij elkaar en verdien zo veel mogelijk kaartjes.

Hele breuk

Print de kaarten uit en lamineer ze voor langer speelplezier. Schud de kaarten door elkaar en leg ze in een stapel op de kop neer. Leg de bovenste vier open in het midden op tafel.

Alle spelers proberen nu zo snel mogelijk een hele breuk te vinden. Dit doen zij door de breuken op de kaarten bij elkaar op te tellen. In het voorbeeld hierboven zou dat zijn: 3/4 en 2/8 is samen 1 hele. Een hele breuk kan dus bestaan uit verschillende aantallen kaarten.

Als een speler een hele breuk ziet, roept hij: ‘Hele Breuk!‘ en vertelt hij de som van de breuken die samen één zijn, bijvoorbeeld: ‘1/3 en 2/3 is samen één‘. Zijn de kaarten samen één hele? Dan mag de speler de kaarten pakken en op zijn eigen stapel leggen. De kaarten op tafel worden nu weer aangevuld tot 4.
Zijn de kaarten samen niet één hele? Dan mag de speler niet meer meedoen totdat een andere speler een hele breuk gevonden heeft.

Meer oefenen? Speel het breukenkwartet of oefen op breuken.nl.

Ligt er geen som meer op tafel die samen één maakt? Dan wordt er een extra kaart van de stapel op tafel gelegd.

Het spel gaat door totdat alle kaarten op zijn of er geen sommen meer gemaakt kunnen worden. De speler met aan het einde de meeste kaarten, heeft het spel gewonnen.

Download

Download hier het spel ‘Hele breuk‘.

School photo created by freepik – www.freepik.com

Geef een reactie