Een Stop Motion maken met je klas

stop motion maken klas

Tegenwoordig maken steeds meer kinderen hun eigen filmpjes en vlogs. In deze creatieve lessenserie leren kinderen een eigen Stop Motion te maken, een filmpje dat bestaat uit heel veel foto’s en waar alles mogelijk is.

Introductie Stop Motion

Niet alle kinderen zullen het begrip ‘Stop Motion’ kennen. Het is een filmtechniek waarbij je heel veel foto’s maakt die je later samenvoegt tot één film(pje). Door na iedere foto het beeld een klein stukje te verschuiven, lijkt het alsof het voorwerp beweegt. Hieronder een mooi voorbeeld waarbij het werkproces wordt uitgelegd en het uiteindelijke resultaat wordt getoond.

Materiaal

Om een Stop Motion te maken kun je veel verschillende materialen gebruiken zoals dagelijkse voorwerpen, klei, en papier. Voor deze lessenserie zou ik aanraden om te werken met papier. Een mooi voorbeeld hiervan vind je in het volgende filmpje.

Een storyboard schrijven

Nu de kinderen een idee hebben van wat een Stop Motion is en hoe zoiets eruit ziet is het tijd om zelf aan de slag te gaan. Verdeel de kinderen in groepjes van ongeveer vier en laat ze brainstormen over geschikte onderwerpen.

Zodra de groepjes het eens zijn over hun idee kunnen ze aan de slag met een storyboard. Een storyboard is een serie plaatjes die de belangrijkste scènes laten zien; hoe de setting eruit zal gaan zien, wie er aanwezig zijn en welke acties er plaatsvinden.  In de onderstaande video wordt uitgelegd wat een storyboard is en hoe je er een maakt. Houd in de gaten dat de kinderen goed de tijd nemen voor het maken van hun storyboard. Ik zelf gebruik hier meestal 1 à 2 lessen voor.

Knippen en plakken

Als de kinderen het storyboard af hebben kunnen ze aan de slag met het maken van de figuren en omgeving. Dit doen ze met papier en eventueel stiften of kleurpotloden. Om te kijken wat er nodig is kunnen de kinderen kijken naar hun storyboard en zo de taken verdelen.

Fotograferen

Wanneer de benodigde materialen klaar zijn kunnen de kinderen aan de slag met het fotograferen. Hiervoor kunnen de kinderen een camera of mobiele telefoon gebruiken. Ook zijn er veel apps die het samenvoegen van de foto’s voor je doen, zoals ‘Stop Motion Studio’. Raad kinderen aan om deze app thuis te downloaden, dit maakt het monteren later een stuk eenvoudiger en geeft direct resultaat.

Creatief geworden? Lees ook Schilderen als Eric Carle (Rupsje Nooitgenoeg)

Eindresultaat

Met alle foto’s paraat is het alleen nog een kwestie van het samenvoegen van de foto’s. Dit kan op de computer of met een app. Alle filmpjes klaar? Tonen maar! Hier een voorbeeld van een gemaakte Stop Motion in mijn klas (helaas was de uiteindelijke volgorde niet helemaal juist).

Meer weten? Kidsweek beschreef hoe je in 8 stappen je eigen stop motion maakt.

Geef een reactie