Schilderen als Eric Carle van Rupsje Nooitgenoeg

rupsje nooitgenoeg schilderen eric carle

Rupsje Nooitgenoeg is een van de bekendste prentenboeken. Het is geschreven en geïllustreerd door Eric Carle. In deze les leren kinderen zelf een collage te maken in de stijl van Eric Carle.

Eric Carle

De Amerikaanse Eric Carle schrijft en illustreert zijn eigen boeken. Een van zijn bekendste boeken is Rupsje Nooitgenoeg uit 1969. De stijl die Eric Carle in zijn boeken gebruikt is heel herkenbaar. Hij schildert printen en knipt deze om illustraties te maken. Deze techniek wordt ook wel de collagetechniek genoemd.

Schilderen

Op Youtube leer je hoe je samen met kinderen een collage kan maken in de stijl van Eric Carle. Eerst wordt een korte introductie gegeven. De echte uitleg begint bij 5:38.

Voor het schilderen heb je papier, verf en kwasten nodig. Voor het maken van de patronen kun je verschillende materialen gebruiken zoals karton, een kam, toiletrolletjes, kurken, en nog veel meer.

Om te beginnen schilder je het papier in één kleur. Daarna ga je met de verschillende materialen structuren aanbrengen (minuut 8:45). Hierbij zijn de kinderen vrij om zelf te proberen en te experimenteren. Ieder kind maakt minimaal 5 verschillende patronen. Als ze klaar zijn leggen ze de bladen te drogen zodat ze er de volgende les verder mee kunnen.

Collage maken

In de tweede les gaan de kinderen hun collage maken. Voordat de kinderen beginnen maken ze een lichte schets van wat ze willen maken. Zorg ervoor dat ze hier tevreden over zijn voordat ze verder gaan. Eenmaal geknipt wordt het lastig om het werk aan te passen.

Als de schetsen af zijn kunnen de kinderen gaan knippen. Uit hun papieren knippen ze de vormen die zij nodig hebben voor hun collage. De kinderen voegen de stukken papier samen tot een illustratie en plakken deze op het papier. Als alle stukken opgeplakt zijn, zijn de collage’s klaar.

Klaar?

Als de kinderen eerder klaar zijn dan de rest kan je ze de opdracht geven een kort verhaal te schrijven bij hun collage.

Of anders; wat dacht je van deze tekenopdracht met Walter?

Geef een reactie