Het weekend bespreken met propjes

weekend vakantie kring vertellen

Op bijna iedere school en in bijna iedere klas mogen de kinderen na de vakantie of het weekend vertellen wat ze hebben gedaan. Helaas zijn het vaak dezelfde kinderen die iets willen vertellen en zijn de verhalen erg lang om naar te luisteren. Om het eens anders aan te pakken werk ik met propjes en steekwoorden.

Vertellen

Geef ieder kind een klein wit blaadje en een potlood of pen. Op het blaadje schrijft ieder kind in één woord wat het leukste was in zijn weekend of vakantie. Dit kan bijvoorbeeld zijn: ‘voetbalwedstrijd’ of ‘kamperen’.

Als de kinderen klaar zijn maken ze van hun blaadje een propje en de propjes worden verzameld in een bak. Als alle propjes zijn verzameld, grabbelt de leerkracht of een leerling in de bak een van de propjes eruit. Het woord op het blaadje wordt voorgelezen en het kind die het woord heeft opgeschreven steek zijn vinger op. Dit kind mag uitleggen waarom hij dit heeft opgeschreven en wat hij heeft gedaan.

Op deze manier zorg je ervoor dat er weer eens andere kinderen aan de beurt komen én dat de kinderen kort over één ding mogen vertellen.

Nog even in de kring? Speel eens ‘Boer en kip‘.

Geef een reactie