Je voorbereiden op een invalleerkracht

invalleerkracht invallen inval voorbereiden school klas

Het overkomt iedereen wel eens, je wordt ziek wakker en kan niet werken. Als je geluk hebt komt er een invalleerkracht je klas overnemen. Hier wat tips die je helpen voorbereiden op een inval om te zorgen dat de klas en de invalleerkracht een fijne dag hebben.

Voorbereiden voor de invalleerkracht

De eerste tip klinkt misschien logisch, maar is toch goed om te benoemen. Bereid je nu voor. Je weet nooit wanneer je ziek wordt en daarom is het slim om je zo snel mogelijk voor te bereiden, mocht je een keer ziek worden. Maak een map(je) met daarin de belangrijkste dingen:

  • Dagindeling
  • Klassenlijst (eventueel met de fonetische uitspraak zodat de inval weet hoe je de namen uitspreekt)
  • Plattegrond
  • Inlogcodes voor het invalaccount
  • Informatie over wat te doen bij ongevallen, zoals brand
  • De namen van een paar verantwoordelijke leerlingen die kunnen helpen als de inval vragen heeft
  • Welke collega’s de inval kan benaderen bij vragen

Klaarleggen

Leg materiaal zoals handleidingen de dag van tevoren klaar in de volgorde van de dagplanning. Zo ligt alles klaar en hoeft de inval niet te zoeken. Vind je dit te veel werk? Zorg dan dat je in de invalmap ergens beschrijft waar men de benodigde spullen kan vinden.

Zelf invaller? Bekijk deze tips van Juf Anke of download deze handige checklist.

Klaarwerk

Als invalleerkracht merkte ik zelf dat het soms lastig is om te weten wat kinderen kunnen doen als ze klaar zijn. Leg daarom wat klaar of geef aan wat de kinderen kunnen doen als ze eerder klaar zijn, bijvoorbeeld een plusboekje, werkboekje, lezen of verder gaan met een opdracht.

Houd het leuk

Zorg dat het leuk blijft voor de kinderen en de invalleerkracht. Schrijf een paar simpele spelletjes op die de kinderen kennen en die de inval met ze kan spelen als er wat tijd over is. Zorg ook dat je de invalleerkracht bedankt en dat je niet te hoge verwachtingen stelt.

Vintage photo created by tirachard – www.freepik.com

Geef een reactie