Tips voor onderwijs tijdens het Corona virus

corona tips onderwijs leerkrachten

Het Corona virus heeft Nederland in zijn greep en alle scholen zijn dicht. Gelukkig zijn er veel mooie initiatieven die ouders en leerkrachten kunnen helpen bij het geven van thuisonderwijs.

Thuiswerken met Gynzy

Om leerkrachten en leerlingen te helpen is Gynzy deze periode kosteloos beschikbaar voor alle scholen. Zo kunnen leerlingen online aan de slag met de lesstof. Leerlingen krijgen toegang tot de reguliere methodes van rekenen en spelling die beschikbaar zijn in Gynzy. Ook kunnen leerkrachten methodes klaarzetten voor hun leerlingen. Meer weten? Ga naar Gynzy.com.

Laat eens zien! van Cédicu

Laat eens zien! is een online leeromgeving die is gekoppeld aan bestaande lesmethodes. De leeromgeving bestaat uit vier onderdelen, filmfragmenten gekoppeld aan methodes, filmfragmenten zoekend op trefwoord, themalessen en de rekenmatrix. Vanwege de huidige situatie heeft Cédicu besloten om de leeromgeving Laat eens zien! openbaar te zetten. Meer weten? Ga naar cedicu.nl.

Online cursus Online Onderwijs geven

Op de website todaysteachingtools.com vind je een korte online cursus die leerkrachten helpt hun onderwijs online vorm te geven. De cursus is opgedeeld in vier korte modules: algemene tips, instructie video’s, online lesgeven, en leerproces begeleiden. Daarnaast kan je nog verdiepende uitleg vinden.

Een proeflicentie bij Junior Einstein

Ook Junior Einstein heeft nu een tijdelijke licentie die scholen kosteloos en vrijblijvend kunnen aanvragen. Junior Einstein biedt een online leer- en oefenomgeving voor alle vakken van de basisschool. Het aanbod bevat honderdduizenden opgaven voor groep 2 tot en met 8. Per school kan je één proeflicentie aanvragen waarmee je meerdere leerkrachtaccounts kan aanmaken. Meer weten? Klik hier.

Microsoft Teams

Microsoft biedt een gratis proefversie van zes maanden aan van Microsoft Teams. Het helpt je om een online klaslokaal te maken waarin je met elkaar kan chatten, bestanden kan delen en leerlingen opdrachten kan toewijzen. Meer weten? Bekijk hieronder de uitleg voor en door kinderen.

Je eigen online lesomgeving maken met Yurls

Op Yurls.net kan je eenvoudig een eigen thuisoefenpagina maken. Op deze pagina kan je educatieve bronnen zoals educatieve spellen, online sommen, uitleg video’s en internetopdrachten plaatsen en structureren per vak of thema. De link van de pagina kan je eenvoudig delen met je klas.

Leerzame video’s van Geflipt?!

Geflipt?! is een Youtube kanaal van twee leerkrachten die online uitleg geven voor groep 7 en 8 over allerlei onderwerpen zoals het metriek stelsel, het werkwoordelijk gezegde, en nog veel meer. Op dit moment uploaden ze elke dag een video zodat leerlingen thuis hun schoolwerk goed kunnen maken. Bekijk hun video’s hier.

Thuis les van vakleerkrachten op Youtube

Op Youtube vind je nu veel initiatieven van vakleerkrachten die online les geven. Zo vind je Theater lessen op de pagina van Theater Tortilla. Zo kunnen leerlingen toch nog theater spelen.

Ook Freek Vonk draagt deze periode zijn steentje bij. Omdat ook hij thuis zit heeft hij zichzelf omgedoopt tot meester en vertelt hij op zijn kanaal regelmatig iets vertellen over zijn favoriete dieren. 

Om ervoor te zorgen dat de kinderen niet stil gaan zitten kan je op het Youtube kanaal Thuis gymmen elke dag een nieuw filmpje vinden. In de filmpjes vind je een oefening, challenge, of opdracht om leerlingen thuis te laten gymmen. Handig als afwisseling van het schoolwerk.

Ook Zappsport@home komt elke schooldag met een workout voor kinderen thuis gegeven door een bekende sporter. Dag 1 begint met voetballer Nathan Rutjes (bekend van Wie is de Mol).

Juf Diana is basisschool leerkracht en brengt haar lessen bij de kinderen thuis op haar kanaal. Ze geeft online les aan kinderen om hen tafels te leren en te automatiseren.

Op het kanaal van Altijd Onderwijs zorgen muziekmeesters Stefan en Sander elke dag voor een kort liedje of een muziekopdracht, te beginnen met een lied over het Coronavirus.

Tips van de leerkracht

Naast deze programma’s en online lessen is het natuurlijk de vraag hoe je als ouders deze weken vorm gaat geven. Hoe ga je om met hun gedrag? Hoe zorg je ervoor dat jonge kinderen niet angstig worden? Op haar LinkedIn deel Meintje Spijker praktische tips over hoe als ouder om te gaan met het thuisonderwijs.

En misschien wel het belangrijkste: DEEL! Deel jouw tips en materialen met anderen zodat we van elkaar kunnen leren en profiteren.

Meer weten? Bekijk de video van Meester Sander waarin hij tips geeft over online lesgeven aan kleuters.

Geef een reactie