Speel het spel ‘Één Tip’ als energizer in de klas

spel energizer tussendoortje een raden aanwijzing

Een leuke energizer zorgt voor wat afwisseling in de les en vooral een hoop plezier. In dit spel is het aan de kinderen om het voorwerp of de persoon te raden op basis van die ene tip.

Één Tip

Het spel Één Tip lijkt op Wie ben ik?, maar in plaats van te raden worden er nu aanwijzingen gegeven. Het spel begint met één kind dat naar de gang gaat. Dit kind krijgt een naam of voorwerp toegewezen dat hij moet raden. Vertel aan de klas de naam of het voorwerp, bijvoorbeeld ‘Harry Potter’ of ‘potlood’. De kinderen gaan nu in groepjes van 4 à 5 kinderen een aanwijzing bedenken. Deze aanwijzing mag maar één woord zijn, bijvoorbeeld ‘tekenen’ of ‘slijpen’ in het geval van het potlood. Het woord mag niet overeenkomen met de naam of het voorwerp. Bij potlood mogen de kinderen bijvoorbeeld niet de aanwijzing ‘potloden’ of ‘lood’ opschrijven. Spoor de kinderen aan om goed na te denken en iets origineels te bedenken. Het wordt immers lastig raden als er drie keer dezelfde aanwijzing wordt gegeven.

Als de groepjes een aanwijzing bedacht hebben schrijven zij deze op een wisbordje of anders op een stuk papier. Het kind van de gang komt nu terug de klas in en probeert het woord te raden op basis van de aanwijzingen. Als het te lastig blijkt, houd het dan bij één categorie, bijvoorbeeld alleen namen of voorwerpen. 

Op zoek naar meer spelletjes voor tussendoor? Bekijk onze lijst met spelletjes of kijk op de website van Klassenkracht.

Geef een reactie