5 makkelijke tips voor in de klas

vijf tips klas

Tijdens het invallen heb ik verschillende handige tips gezien die ik graag met jullie deel. Het zijn makkelijke tips die je zo kan gebruiken en het leven van de leerkracht weer iets makkelijk maken ;). 

1. Schriften open inleveren

Iets waar ik nooit bij stil had gestaan, totdat ik het een keertje zag. Alle kinderen leveren hun schriften open in. Zo hoef je niet steeds naar de juiste bladzijde te bladeren en dit scheelt je gelijk een hoop tijd. Nog een pluspuntje, voor de kinderen is het een kleine moeite.

2. WC eendjes

Numéro deux; wc eendjes. Het klinkt misschien een beetje gek en eerlijk gezegd keek ik ook even raar op, totdat ik erachter kwam hoe handig het is! Zet twee wc eendjes in de klas, één voor de jongens en één voor de meisjes. Wanneer de kinderen naar de wc gaan pakken ze een van de eendjes en zetten deze op hun tafel. Zo weet je precies waar de kinderen zijn als je een lege stoel ziet en het is wat gezelliger als de plasketting.

3. Belletje voor aandacht

Wanneer bij mij in de klas de bel gaat, worden de kinderen stil en luisteren ze naar me (Althans, meestal…). In plaats van dat ik sta te roepen druk ik even op het belletje en wacht ik. Zelf vind ik het wat vriendelijker overkomen dan de klas vragen om stil te staan en daarbij is het prettig voor mijn stem.

4. Wie is er aan de beurt?

In de klas doe ik vaak een kort spelletje tussendoor. Erg leuk, maar vaak lastig wanneer er bijvoorbeeld één iemand de klas uit moet. Wie o wie mag naar de gang? Om de kinderen het gevoel te geven dat het allemaal eerlijk verloopt heb ik een potje met stokjes met daarop de namen van de kinderen. Wanneer ik iemand moet kiezen, pak ik een stokje en heeft diegene geluk.

Benieuwd welke spelletjes? Bekijk mijn lijst op deze checklist!

5. Maatjes

Gedurende de dag zijn er vaak dingen die kinderen samen moeten doen. Naar de gym lopen, samenwerken of even een klusje doen. In de klas werk ik vaak met maatjes. Ieder kind krijgt zijn eigen maatje en wanneer de kinderen iets samen moeten doen, doen ze dit met hun maatje. Hun maatje kunnen ze ook om hulp vragen wanneer ze er niet uit komen. De maatjes wissel ik een paar keer per jaar zodat de kinderen leren om met verschillende kinderen samen te werken.

Wat is jouw tip voor leerkrachten? Dit zijn de tips van de AOb.

Geef een reactie