Vijf kennismakingsactiviteiten voor een goede start

kennismakingsactiviteiten klas start schooljaar gouden weken

De eerste weken worden ook wel de gouden weken genoemd. Tijd dus om aan de slag te gaan met wat kennismakingsactiviteiten voor een goed begin van het schooljaar!

Op deze pagina vind je vier werkbladen die gebruikt kunnen worden om elkaar beter te leren kennen. Klaar? Hang dan de werkbladen op in de klas zodat de kinderen ze kunnen bekijken en over elkaar kunnen leren.

Speurtocht

Met een kennismakingsspeurtocht (of bingo) krijgen alle kinderen een blad met daarop een aantal vakken. In ieder vak staat iets over een persoon, bijvoorbeeld “heeft een huisdier” of “houdt van koken”. De kinderen lopen door de klas op zoek naar iemand die voldoet aan één van de vakjes. Hebben ze deze gevonden? Dan schrijven ze van deze persoon de naam in het vakje en zoeken ze door. Maak het extra uitdagend door de kinderen te vragen alle namen maar één keer te gebruiken.

Download hier de kenninsmakingsspeurtocht.

Bekijk ook deze kennismakingsbingo van Mentortijd.nl

Puzzel over mij

Dit blad is handig om de kinderen beter te leren kennen. Op het blad staan 25 puzzelstukjes met daarin dingen die je op school doet zoals een verhaal schrijven of toneel spelen. De kinderen kleuren ieder vakje voor zichzelf in. Blauw voor dingen die ze leuk vinden, groen voor dingen die ze soms leuk vinden en oranje voor dingen die ze niet leuk vinden. Tijdens en na het invullen kun je de kinderen gericht vragen stellen zoals: “Waarom vind je dit wel/niet leuk?” of “Waarin zou je nog wat beter willen worden?”

Download hier de “dit ben ik” puzzel.

Ik kan niet zonder…

Op dit werkblad staat in het midden een wolk met de tekst “Ik kan niet zonder…”. Uit de wolk komen een aantal lijnen die verschillende vakken vormen. In elk vak schrijven de kinderen iets op waar ze niet zonder kunnen zoals familie, lachen, voetbal, noem maar op. Na het invullen kunnen de kinderen de bladen met elkaar of klassikaal bespreken. Eerder klaar? Versier dan je blad met mooie tekeningen of kleur de vakken.

Download hier het werkblad “Ik kan niet zonder…”.

“Ik” cirkel

Dit werkblad bestaat uit verschillende cirkels. In de binnenste cirkel tekenen de kinderen zichzelf of schrijven de kinderen hun naam. In de middelste cirkel schrijven de kinderen waar ze van houden of wat ze leuk vinden om te doen. In de buitenste cirkel schrijven de kinderen waar ze goed in zijn. Rechtsonder staat een cirkel met wat de kinderen nog willen leren.

Download hier het werkblad met de ik cirkel.

Kennismakingsspellen

Naast deze kennismakingsactiviteiten zijn er ook tal van spellen om elkaar beter te leren kennen. Lees hier bijvoorbeeld over drie kennismakingsspellen, bekijk deze zes spellen geschikt om elkaar beter te leren kennen of lees de tips op de website Lessen van Lisa.

Afbeelding: People photo created by pressfoto – www.freepik.com

Geef een reactie