Download gratis een weekplan; een planner voor de weektaak

weektaak plannen planner


Op veel scholen wordt er tegenwoordig gewerkt met een weektaak, zo ook bij ons. Het plannen van de taken is iets dat voor veel kinderen nog lastig is. Hopelijk gaat deze weekplanner ze daar een beetje bij helpen.

De weektaak

In het onderwijs komt de nadruk steeds meer te liggen op het ontwikkelen van zelfstandigheid en het creëren van eigenaarschap. Er zijn verschillende manieren om dit teweeg te brengen. Een van deze manieren is het invoeren van zelfstandig werken waarbij de kinderen zelf hun activiteiten kunnen kiezen. Door eerdere instructie kunnen de kinderen de activiteiten zelfstandig uitvoeren.
Wat de kinderen moeten maken wordt vaak aangeduid als weektaak. Gedurende verschillende momenten in de week krijgen de kinderen de kans om aan hun weektaak te werken. Vaak is er ook nog de ruimte om de weektaak af te stemmen op het niveau en de interesses van de kinderen.

Na het opgeven van de weektaak komt de volgende uitdaging; het plannen van de weektaak. Veel kinderen vinden het bijvoorbeeld lastig om in te schatten hoelang ze over iets zullen doen. Door met een goede planner te werken en deze te bespreken krijgen de leerlingen meer inzicht in hun eigen leerproces. Tevens wordt het makkelijker om leerlingen te begeleiden en samen het werk te bespreken.

Als de kinderen eenmaal aan het werk zijn heeft de leerkracht tijd om extra instructies in te plannen waar dat nodig is. De kinderen leren langere tijd zelfstandig te werken en zorgen er zelf voor dat ze materiaal pakken of hulp vragen waar nodig. Dit zorgt ervoor dat je als leerkracht de tijd krijgt om systematische ondersteuning in te plannen.

Download

Voor het inplannen van en werken met een weektaak heb ik een weekplanner gemaakt. Download het format van het weekplan hier: Weekplanner

Meer weten over het werken met een weektaak? Bekijk hier een filmpje van Leraar24.nl.

Geef een reactie