Ieder begin is moeilijk. Starten als nieuwe leerkracht op een school kan erg stressvol zijn. Je doet je best om alles zo goed mogelijk te doen. En met alles, bedoelen we dan ook echt ALLES. Lesgeven, groepsplannen, vergaderingen, oudergesprekken… pffft! Daarom mijn (en jullie!) 10 tips voor startende leerkrachten.
1. Blijf jezelf
Op Facebook vroeg ik jullie naar tips en hierbij werd meerdere malen genoemd: ‘Blijf jezelf’. Vertrouw op jezelf en bedenk wat jij belangrijk vindt. Wees je bewust van je kwaliteiten en denk na hoe je deze effectief in kan zetten in de klas.
Weet ook dat je misschien nog fouten zal maken, maar stel je open voor kritiek en vind de ruimte om te leren van je fouten.
2. Wees duidelijk
Wees duidelijk naar de kinderen, maar ook naar jezelf, ouders en collega’s. Geef duidelijk aan wat jij verwacht van anderen en wat anderen van jou kunnen verwachten. Kinderen hebben behoefte aan duidelijke afspraken en regels. Hanteer deze consequent en dan zal de rest vanzelf komen.
Niet alleen kinderen hebben behoefte aan duidelijkheid en grenzen, ook volwassenen. Wees eerlijk en geef aan waar je grenzen liggen. Het is verleidelijk om overal ja op te leggen, maar als je je vervolgens in het zweet moet werken of zaken moeten afraffelen, heeft niemand daar wat aan. Geef daarom duidelijk aan wat je kan bijdragen en durf af en toe nee te zeggen.
3. Maak een groep
Het starten van een nieuw jaar met een nieuwe groep is voor iedereen lastig. Na de vakantie is er weer een nieuwe dynamiek in de klas en dit zal bepalend zijn voor het verloop van de rest van het jaar. Besteed aan het begin van het jaar veel aandacht aan het creëren van een sterke en positieve groep en je zult hier de rest van het jaar van profiteren.
Het creëren van een groepsgevoel doe je bijvoorbeeld met een van deze zes spellen.
4. Kies!
Gelijk alles goed doen zal je niet lukken. Gelijk alles goed wíllen doen zal daarom alleen maar frustrerend werken als je erachter komt dat het niet lukt. Kies daarom waar jij je in je eerste jaar op wil richten. Wil je veel samenwerken? Vakoverstijgend werken? Werken aan eigenaarschap? De kinderen in dialoog brengen?
Kies waar jij je komend jaar op wil gaan richten en steek hier je tijd en energie in. Heb je dit eenmaal onder de knie? Dan kan je je daarna richten op het uitbreiden van nieuwe kwaliteiten.
5. Bewaar het overzicht
In het eerste jaar zal je kennismaken met een stapel papierwerk waar je het bestaan nog niet van afwist. Denk na over hoe je dit gaat bewaren én terugvinden. Zorg dat je genoeg mappen hebt waarin je alle belangrijke papieren kan bewaren en probeer het zo overzichtelijk mogelijk te houden voor jou en je collega’s. Berg het daarna netjes op zodat je niet constant gestrest raakt door al het papierwerk.
6. Zorg dat je voorbereid bent
In het begin zal alles nieuw en onbekend zijn. Maar als je voorbereid bent, je spullen klaar hebt liggen en weet wat je wilt, zal alles een stuk soepeler verlopen. Bereid daarom iedere dag goed voor en zorg dat je weet wat je moet doen als het toch anders loopt. Ook al mocht het dan soms niet zo voelen, het lijkt in ieder geval alsof jij je zaakjes op orde hebt!
7. Wees niet bang voor verandering
Terwijl je bezig bent zal je er misschien achter komen dat iets nog niet helemaal goed gaat. De kinderen kunnen niet makkelijk bij de kast, een tafelgroepje blokkeert de doorgang of het gebruik van het stoplicht loopt niet lekker. Wat het ook is, wees niet bang om het te veranderen! Het spreekwoord ‘al doende leert men’ zegt het al: je zult wat fouten maken, maar wees niet bang. Accepteer het, verander het, en ga door!
8. Wees niet te streng voor jezelf
Bij collega’s, op het internet of in boeken zie je een hoop mooie ideeën van inspirerende leraren. Zoveel moois dat je misschien wat uit het veld geslagen raakt: ‘Dat gaat me nooit lukken!’. Maar wees niet te streng voor jezelf en wees realistisch. Je bent pas net begonnen en zult nog een hoop leren. Over een paar jaar zal je misschien zélf een inspiratie zijn voor beginnende leerkrachten.
9. Geniet!
Niet voor niks heb je jaren gezwoegd op de pabo! Je wilde juf of meester worden en dat is je gelukt! Neem de tijd om te genieten van wat je hebt bereikt en straal dit enthousiasme uit naar anderen. Laat de kinderen, ouders en het team weten dat je dankbaar bent en trots bent op waar je bent en wat je doet.
10. Neem tijd voor jezelf
Alles goed willen doen kost een hoop tijd. Zoveel tijd zelfs dat je al snel geen tijd meer voor jezelf over hebt. Denk goed om jezelf en plan tijd in voor je hobby’s of ontspanning. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je iedere dag minimaal 2 uur iets anders gaat doen. Mocht je dit lastig vinden, plan dan activiteiten in met anderen waar je wel heen móét. Zoals sporten, borrelen of bij iemand langs gaan.